3 Eylül 2011 Cumartesi

Van kalesi ve eski Van şehri

Urartu kralı Sarduri tarafından M.Ö. 9. yüzyılda inşa ettirilen Van kalesi ve arkasında bulunan eski Van şehri görülmeye değer tarihi yapılardan biri




Van Altınsaç kilisesi

Van'ın Gevaş ilçesindeki Altınsaç kilisesi de tarihi güzelliklerden biri




Nuh tufanı sonucu karaya oturan gemi alarak biliniyor



Doğu Anadolu Bölgesi'nde önemli tarihi ve turistik mekanları bünyesinde barındıran Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine 25 kilometre uzaklıktaki Üzengili ve Telçeker köyleri arasındaki bölgede yer alan gemi biçimindeki yapı, Nuh tufanı sonucu karaya oturan gemi alarak biliniyor.

Urartu Medeniyeti'ne başkentlik yapan Van


Urartu Medeniyeti'ne başkentlik yapan Van, ziyaretçilerini bekliyor.



Urartu kralı Sarduri tarafından M.Ö. 9. yüzyılda inşa ettirilen Van kalesi ve arkasında bulunan eski Van şehri görülmeye değer tarihi yapılardan biri.

Türkiye'den bir cennet: Doğu Anadolu 2



Bingöl'ün Solhan ilçesinde bulunan Yüzen adalar ile merkeze 45 kilometre uzaklıktaki Zag mağarası, kentin önemli turizm bölgeleri arasında yer alıyor.



Türkiye'den bir cennet: Doğu Anadolu

Türkiye'den bir cennet: Doğu Anadolu




Bitlis'in Van gölünü çevreleyen ilçelerinden Tatvan'ın genel görünüşü izleyenleri etkiliyor.





Van'ın Gevaş ilçesi sınırlarında yer alan ve merkeze 45 kilometre uzaklıktaki Akdamar adası, bölgede en çok ziyaret edilen doğal güzelliklerden biri.





Bitlis'in Van gölünü çevreleyen ilçelerinden Tatvan'a 13 kilometre mesafede bulunan ve içinde irili ufaklı 5 krater gölünü barındıran Nemrut kalderası yerli ve yabancı turistlerin uğrak alanı oluyor.





Bitlis'in Van gölünü çevreleyen ilçelerinden Tatvan, kirlenmemiş koylarıyla yurttaşların serinlediği ve göl üzerinde feribotla gezinti yaptığı mekanların başında yer alıyor.

Türkiye'den bir cennet: Doğu Anadolu


1 Eylül 2011 Perşembe

Boğa Kültü ve Sembolizm

Torların ülkesi, boğaların ve yüksek yerlerin ülkesi; ışıkların ülkesi olarak bilinen yerdir Anadolu. Çatalhöyük'ten güneye bakınca, adını kutsal boğadan alan Toros Dağları'nın gözlenebilmesinin; eski uygarlıkların yüksek yer tutkusu ve yüksek yerlere kutsal merkezler inşa etmelerinin, vahiy sisteminin yüksek dağlarda vuku bulmasının ve Şanlıurfa Göbeklitepe’de 12 bin yıl önce elle yapılmış olan tepenin Anadolu topraklarında olmasının bir anlamı olmalıdır.



Taurus dağları yani Boğa Dağları (Binboğa Dağları da deniliyor), Akdeniz bölgesini baştanbaşa Hatay, Antakya ve Suriye'ye kadar uzanan dağlardır.
Boğa yeniden doğuşu, yeniden başlangıcı simgelemiş çağlar boyu. Bu dağlara boğa ismi verilmesi de tesadüf olmasa gerek. Çünkü dünya coğrafyasında, tekrardoğuşa inanılan ve en çok tekrardoğuş vakalarının görüldüğü yerlerdir bu bölge.
MÖ 4500 yıl önce evcilleşen boğa ya da öküz, Anadolu ve Mezopotamya çevresinde, güç ve üreme, toprak ve tarım üzerinde etkili olmuştur.
Aynı zamanda boğa, Mısır'da kutsal kabul edilmiştir ve boğaların Tanrısı Apis, Tanrıça İsis'i temsil etmiştir. Boynuzları arasında bir güneş ve bir ay diski taşıyan Apis, ölüm ve yeniden doğum tanrısı olarak da kabul edilir.
Aslanın boğayı ısırma figürü Diyarbakır Ulu cami girişinde de yer almaktadır.

Mezopotamya’da Ay Tanrısı Sin'e boğa biçimi verilmiş, Mısır'da da Ay Tanrıçası "yıldızların boğası"